В Николаеве прошла презентация единственного медицинского информационного пространства города

13.09.2019
2082
В Николаеве прошла презентация единственного медицинского информационного пространства города

В Николаевском городском совете состоялась презентация внедрения единого медицинского информационного пространства Николаева.

В мероприятии приняли участие мэр Николаева Александр Сенкевич, начальник управления здравоохранения Ирина Шамрай, депутаты городского совета Сергей и Вячеслав Карцев, начальник отдела электронного управления Дмитрий Канарский, директор КП «Городской информационно-вычислительный центр» Евгений Богаченко, медицинские работники.

В сообщении Отдела информационного обеспечения Департамента городского головы говорится:

Олександр Сєнкевич нагадав, що 2019 у Миколаєві було визнано роком медицини, і за підсумком дев'яти місяців можна зробити позитивні висновки.

- Здоров’я і життя людини - найбільша цінність. Саме тому, галузь охорони здоров’я ми визначили як головний пріоритет, - зазначив мер.

 

Електронізувати систему охорони здоров’я міста взялися у межах медичної реформи.

Розпочали з модернізації медзакладів, що надають первинну медичну допомогу.

Для амбулаторій коштом міського бюджету придбали оргтехніку з необхідним програмним забезпеченням, осучаснили робочі місця лікарів, придбали інформаційні табло з графіком прийому до лікарів, впровадили електронний медичний сервіс запису пацієнтів до лікаря "Поліклініка без черг" та "HELSI".

На ці заходи з міської скарбниці спрямували 3,5 млн грн.

 

Як зазначила Ірина Шамрай, реформування медичної галузі у Миколаєві триває: на часі – вторинна ланка, на розвиток якої у 2019 році виділено 7 млн грн.

З березня поточного року в тестовому режимі запрацювала електронна медична картка, а з квітня - електронний медичний рецепт.

Наразі розробляється функціонал електронного направлення та лікарняного.

Тож, поступово кількість паперів зменшується, а комп'ютер економить час для найважливішого - спілкування з пацієнтами.

- Ми вдосконалюємо медичні заклади усіх рівнів. Одночасно - впроваджуємо інші важливі нововведення у роботу лікарів. Для цього створили власну інформаційну систему, - зазначила Ірина Шамрай. - Миколаїв є одним з перших в Україні, хто впроваджує єдиний інформаційний простір. Ми очікували отримати в 2019 році 187 млн 487 тисяч грн, що на 47 млн грн. більше, ніж отримала «первинка» у 2018 році. А фактично, за підсумками 8 місяців вже отримали на 6 млн 27 тисяч грн більше. Якщо і далі так будуть проводитися розрахунки Національною службою здоров'я України наших установ, то до кінця року очікувана сума, яка може надійти в наші установи «первинки», становитиме 196 млн грн.

Фахівець із запровадження системи єдиного медичного інформаційного простору міста Олексій Литвиненко зазначив, що створенню сервісу передувала значна робота.

Наразі він працює в тестовому режимі. Наповну електронну систему планують запустити вже до кінця поточного року.

- Ми поєднали перший рівень - сімейну медицину разом з вузькоспеціалізованими лікарями, а також ввели деякі інновації, а саме - мобільний кейс, який бере із собою на виклик до пацієнта лікар. Він обладнаний медичною апаратурою і планшетом, що дозволяє оперативно виконати необхідні маніпуляції, провести обстеження, внести дані до електронної картки пацієнта і виписати направлення до вузькопрофільного спеціаліста. Інформація буде введена в єдину систему. Таким чином, пацієнт за необхідності зможе відвідувати будь-який медичний заклад, не прив'язуючись до конкретного.

Під час заходу продемонстрували можливості телемедицини у Миколаєві. Причому, на конкретному прикладі міської лікарні №4.

Проте найголовніше - показали, як за допомогою електрокардіографа та планшета, що входять до сумки-укладки сімейного лікаря, зробити пацієнту кардіограму й направити її для подальшої консультації.

Олександр Сєнкевич зазначив, що такі багатофункціональні медичні кейси планують придбати усім сімейним амбулаторіям.

Депутат Сергій Карцев запитав, чи надійно будуть захищені персональні дані пацієнта.

Олексій Литвиненко зазначив, що у кожного лікаря є свій особистий електронний ключ до системи.

- Картки пацієнтів зберігатимуться в дата-центрі, інформація про них зашифрована, її неможливо ідентифікувати без ключа.

Міський голова зазначив, що кошти на придбання сучасного дата-центру запланують у проєкті бюджету на наступний рік.

На жаль, купити обладнання у цьому році не вдалося, ухвалення відповідного рішення більшість депутатів не підтримала.

Новости дня

Читайте еще

Автогражданка и ДГО: как можно сэкономить на страховках?
По статистике Министерстве внутренних дел в Украине, в среднем, каждые три минуты происходит ДТП. Последствия любой аварии - поиски виноватой стороны и дорогостоящий ремонт автомобилей-участников аварии. Чтобы решение подобных дорожных форс-мажоров проходил...
22.09.2021
3599
«Благодаря таким людям мы живем»: жители Николаева выразили признательность промышленнику Дерипаске за медцентр, который спас более тысячи жизней
Николаевские журналисты собрали реальные истории людей, которых вернули к жизни врачи Медицинского центра для лечения внебольничной пневмониеи.Врачи и спасенные ими люди стали настоящими героями украинских СМИ, как и уникальный медцентр Николаева. «За...
07.09.2021
7816
В Николаеве открывается настоящий РОБОПАРК
На огромной территории площадью 1000м2 в ТЦ «МОЙ ДОМ» будут собраны самые современные роботы со всего мира. Вашему вниманию будут представлены саме современные и не обычные роботы со всего мира: Робот- аниматроник в обличии великого Элвиса Пресли, исполнит свои лучшие...
07.09.2021
5997
«Вирус не исчезает, он мутирует» — врач рассказала, как Дерипаска помогает антиковидному госпиталю отразить третью волну пандемии
Николаевский антиковидный госпиталь собирается дать отпор новой армии противников – штаммам «Дельта», «Лямбда» и «британскому». Об этом в интервью журналистам рассказала Людмила Пихтерева, заведующая инфекционным госпиталем при городской больнице №5. Она отметила...
05.08.2021
6805

Новости партнеров

Вверх