В Николаевской области уже 100 учебных заведений реализуют инклюзивную модель обучения

12.01.2019
955
В Николаевской области уже 100 учебных заведений реализуют инклюзивную модель обучения

В 2018 году в три раза больше детей, по сравнению с предыдущим периодом, было охвачено инклюзивным обучением.

Николаевская облгосадминистрация сообщает:

       Інклюзивним навчанням на Миколаївщині у 2018 році охоплено 182 дитини з особливими освітніми потребами, що втричі більше, ніж у 2017.

       У 2018/2019 навчальному році вже 100 закладів освіти області реалізують інклюзивну модель навчання.

       В області працюють 19 інклюзивно-ресурсних центрів.

       Про це повідомляє голова Миколаївської обласної державної адміністрації Олексій Савченко.

«Завдяки нашій пильній і системній підтримці у 2018 році, що був на Миколаївщині роком освіти та інклюзивного навчання, в області пильна увага була приділена, зокрема, й розвитку інклюзії, створенню інклюзивно-ресурсних центрів та облаштуванню комфортних умов для навчання дітей», - отмечает губернатор Николаевской области Алексей Савченко.

       Так, найбільше дітей з особливими освітніми потребами охоплено інклюзивним навчанням у містах Миколаєві, Вознесенську, Первомайську, Южноукраїнську, Березанському, Братському, Вітовському, Новобузькому, Снігурівському районах, Коблівській та Куцурубській об’єднаних територіальних громадах.

«Я поставив задання профільному департаменту проводити роз’яснювальну роботу з батьками щодо переваг інклюзивного навчання над індивідуальним. Усі діти повинні зростати і виховуватися у соціумі, ніхто не повинен відчувати дискомфорт. Сподіваємося, що з кожним роком кількість дітей у інклюзивних класах і групах буде зростати», - сказал Алексей Савченко.

       Відповідно до Меморандуму про співпрацю між Благодійним фондом Порошенка та обласною державною адміністрацією, органами місцевого самоврядування було заплановано створення 17 інклюзивно-ресурсних центрів. Наразі їх вже 19.

       Вперше на Миколаївщині була розроблена обласна програма розвитку інклюзивної освіти.

       У 2018 році Миколаївська область отримала субвенцію у сумі 9,2 млн грн, ще 7 млн грн виділено з обласного бюджету на облаштування ІРЦ сучасними засобами та обладнанням, створення у закладах ресурсних кімнат та медіатек.

      На Миколаївщині для цих потреб придбано та встановлено інтерактивні підлоги та пісочниці, LCD-панелі, персональні комп’ютери з контролерами дрібної моторики, медичне обладнання - дошки Євмінова, сухі каркасні басейни, тактильні поверхні та доріжки тощо.

«Така матеріально-технічна база є передумовою і необхідністю для належного функціонування ІРЦ, надання дітям з особливими освітніми потребами психологічної, педагогічної допомоги та забезпечення кваліфікованого супроводження», - подчеркнул Алексей Савченко.

      Крім того, за сприяння Миколаївської обласної державної адміністрації на базі ЧНУ ім. Петра Могили створено перший в Україні Науковий дослідно-практичний центр «Рінохаб», що став партнером та навчальним майданчиком для педагогів щодо використання сучасного інтерактивного обладнання.

      Нагадаємо, що в Миколаївській області посилено роботу щодо забезпечення безперешкодного середовища для осіб з інвалідністю, зокрема в закладах соціальної та медичної сфер.

       Крім того, Олексій Савченко доручив управлінню містобудування та архітектури ОДА вивчати всі будівельні проекти на Миколаївщині на врахування та дотримання інклюзивних норм і оновлених державних будівельних норм.

Новости дня

Читайте еще

Автогражданка и ДГО: как можно сэкономить на страховках?
По статистике Министерстве внутренних дел в Украине, в среднем, каждые три минуты происходит ДТП. Последствия любой аварии - поиски виноватой стороны и дорогостоящий ремонт автомобилей-участников аварии. Чтобы решение подобных дорожных форс-мажоров проходил...
22.09.2021
3605
«Благодаря таким людям мы живем»: жители Николаева выразили признательность промышленнику Дерипаске за медцентр, который спас более тысячи жизней
Николаевские журналисты собрали реальные истории людей, которых вернули к жизни врачи Медицинского центра для лечения внебольничной пневмониеи.Врачи и спасенные ими люди стали настоящими героями украинских СМИ, как и уникальный медцентр Николаева. «За...
07.09.2021
7857
В Николаеве открывается настоящий РОБОПАРК
На огромной территории площадью 1000м2 в ТЦ «МОЙ ДОМ» будут собраны самые современные роботы со всего мира. Вашему вниманию будут представлены саме современные и не обычные роботы со всего мира: Робот- аниматроник в обличии великого Элвиса Пресли, исполнит свои лучшие...
07.09.2021
6007
«Вирус не исчезает, он мутирует» — врач рассказала, как Дерипаска помогает антиковидному госпиталю отразить третью волну пандемии
Николаевский антиковидный госпиталь собирается дать отпор новой армии противников – штаммам «Дельта», «Лямбда» и «британскому». Об этом в интервью журналистам рассказала Людмила Пихтерева, заведующая инфекционным госпиталем при городской больнице №5. Она отметила...
05.08.2021
6809

Новости партнеров

Вверх